‘Ontgroening nieuwe stijl bij Vindicat; braaf zónder geweld’ kopte de NOS een week of drie geleden. “Er wordt niet meer aan jasjes getrokken. Geen fysiek contact, dat is uit den boze”. Stijn Derksen rector van de oudste studentenvereniging van Nederland was stellig en duidelijk. Veel keus had hij ook niet nadat de incidenten zich opstapelden de afgelopen jaren. Onder hoge druk van de Universiteit, de Hanze Hogeschool en de gemeenteraad werden nieuwe gedragsregels opgesteld, anders zou de geldkraan dichtgaan. Deelnemers mogen nu naar de wc zonder plaskaart en moeten minimaal een keer per dag kunnen douchen en tandenpoetsen. “Met de eigen tandenborstel” werd hier nog expliciet bij vermeldt om het juridisch vakkundig dicht te timmeren. Seksueel getinte opmerkingen zijn niet meer toegestaan. Daarnaast moet er worden toegezien op “verantwoord alcoholgebruik” en is sterke drank voor zowel begeleiders als deelnemers verboden. Twee weken later werd nog wel even de ‘Slet van de zomer bokaal’ gepubliceerd.  Waarschijnlijk voor het laatst. Het leverde sub vereniging Aegir een schorsing op.

De tijden veranderen, het korfbal verandert. Van achter verdedigen naar pressie spelen. Van statische tolletjes naar lopende rebounds. Iedereen is in beweging. Dat is het nieuwe korfbal. In de zaal komt daar ook nog de schotklok bij. Een hoger tempo, meer schotpogingen, dus ook attractiever voor het publiek. Leuk idee, zou je zeggen. Voor deze nieuwe speelwijze zijn echter ook andere soorten spelers vereist. Spelers die alle posities kunnen invullen en zeventig minuten lang blijven gaan. Bij voorkeur ook nog op de brommer. Atleten. Niet direct het type wat je voor je ziet als je denkt aan een doorsnee student.

Daarom werd in de voorbereiding besloten om het roer rigoureus om te gooien. Wie niet fit is valt af. Een frituurpan op je kamer kan al genoeg zijn om in het vijfde te komen. Meedoen om de titel, zowel in de A-selectie als de biercompetitie, lijkt tot het verleden te behoren. Om ook de daad bij het woord te voegen werd de ‘Tabata’ geïntroduceerd. Voor wie hem niet kent, Dr. Izumi Tabata is een Japanse onderzoeker die een methode zocht om in een korte tijd toch een complete work-out te kunnen hebben. Met de 20-10-interval zorgde hij voor een training die in minder dan vier minuten zorgde voor zowel een aerobe (hoge intensiteit, korte duur) als anaerobe  (lage intensiteit, lange duur) work-out. De bedoeling is dat men twintig seconden een bepaalde oefening redelijk intensief doet. Daarna neemt men tien seconden rust. Dan is men weer twintig seconden intensief bezig. Dit wordt acht keer herhaald. De intensiteit kan zelf bepaald worden, maar men dient ervoor te zorgen dat de intensiteit steeds gelijk is (Tabata et al., 1996).

De ‘Tabata’ staat in de volksmond beter bekend als het fenomeen ‘lijntjes lopen’ of conditietraining zonder bal. Het is net als met Ajax en Feyenoord (of koriander), je haat het of je houdt er van, een middenweg bestaat niet. Zowel de A als B-selectie doen hem nu twee keer per week. Naast de reguliere training. Alles voor de optimale fysieke gesteldheid. In het Theehuisje wordt inmiddels ook Cola Zero aangeboden. Het schijnt zelfs dat er een werkgroep is opgericht om binnenkort alleen nog maar gezonde snacks in het assortiment op te nemen, caloriearm, in combinatie met radler 0.0%. Hier kan gelukkig nog over gestemd worden. Dan zal blijken hoe progressief de vereniging daadwerkelijk is.

Bij vier van de zes teams wierp de nieuwe aanpak zaterdag zijn vruchten af. De Granaet 3, SCO 4, Ritola 3 en Dos Kampen 3 konden het fysiek allemaal niet bolwerken en liepen de gehele wedstrijd achter de feiten aan. Bij Sparta liet de oude schoolmeester nog even zien dat je niet altijd het fitst hoeft te zijn om als winnaar uit de strijd te komen. Er is dus nog hoop, voor de liefhebber en de Bourgondiër.

Verandering en omgaan met veranderingen. Je kan er een boek over schrijven of een studie over doen (goed te combineren met een podiumplaats in de biercompetitie). Maar hoewel ons brein is gebouwd om verandering te weerstaan valt deze uiteindelijk niet tegen te houden. Of zoals Bob Dylan in 1964 zong, “The times they are changing”.

 

Tabata I, Nishimura K, Kouzaki M, et al. (1996). Effects of moderate-intensity endurance and high-intensity intermittent training on anaerobic capacity and VO2max. Med Sci Sports Exerc 28 (10): 1327–30 .